Domáce sušienky - zdravé vyhrýzanie ku kávičke

30.08.2018

Máloktoré sušienky, ktoré kúpime bežne v obchodoch môžeme považovať za zdravé. A o to viac najmä tie, ktoré sa ako zdravé prezentujú. Je to smutné, ale naozaj väčšina celozrnných sušienok je len biznis ako predať ľuďom niečo za viac peňazí vďaka nálepke zdravé, či bio. Keďže rada vyhrýzam keksíky ku kávičke alebo čaju, či občas si ich doprajem ako rýchly olovrant, rozhodla som sa tie kupované nahradiť domácimi. Sušienky, na ktoré som si dnes pre vás pripravila recept som už piekla viackrát a vždy mali obrovský úspech aj v mojom okolí. Či som ich zobrala do školy alebo do práce, len tak sa po nich zľahla zem. A preto ich vždy pekávam vo veľkom množstve a napečených 100keksíkov sa zje ani pomaly neviem ako. Základné cesto, vždy robím v dvoch variantoch svetlé a tmavé. 

Potrebujeme

Cesto

1 šálka špaldovej múky

1 šálka ovsených vločiek

1/2 šálky rozpusteného kokosového oleja

3PL medu

vajce

1ČL sóda bikarbóna

Domáce zdravé keksíky
Domáce zdravé keksíky

Na dochutenie

1ČL škorice

1PL kvalitného kakaa

horká čokoláda

oriešky

slnečnicové semienka

hrozienka

brusnice


Postup

V miske vymiešame kokosový olej, vajce a med. Následne pridáme postupne všetky sypké suroviny a vymiesime tuhé cesto. Do svetlého cesta pridávam lyžičku škorice a do tmavého cesta lyžicu kakaa. Keď máme cesto dostatočne vymiesené pridáme do neho suroviny na dochutenie podľa chuti. Nakoľko ja vždy robievam viacero druhov sušienok pripravené cestá si ešte rozdelím na 4 časti a do každej vmiešam iné suroviny. Do svetlých sušienok dávam nasekanú horkú čokoládu, hrozienka, brusnice alebo nasekané vlašské oriešky. Tmavé cesto zvyčajne dochucujem slnečnicovými semiačkami, nasekanými kešu orieškami, či hrozienkami. Ale fantázií sa medze nekladú, takže čím budete sušienky dochucovať je len na vás, ja napríklad pri každom pečení vymyslím nejakú novú kombináciu. Vybrané suroviny zapracujeme do cesta, premiesime a následne vyváľkame na cca pol centimetra hrubý plát, z ktorého vykrajujeme príslušné tvary, u mňa sa ujali srdiečka. Keksíky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 200oC približne 10 minút, odporúčam počas tejto doby keksíky strážiť, aby ste ich moc nevysušili. 

Ďalšie články