Fit cheesecake

12.09.2018


Dnes som si pre vás pripravila trošku zložitejší recept, ktorého príprava zaberie o čosi viac času, ale verte tomu, že tá chuť za to stojí a napríklad ako nedeľný dezert rodinu určite poteší :-)

Síce tento recept nemožno považovať za úplne top zdravý, ale predsa len ide o niečo zdravšiu variantu cheesecaku a verte tomu, že pokiaľ ho nezjete celý na posedenie, kvôli jednému kúsku si výčitky robiť nemusíte. 

Potrebujeme

Cesto

(piekla som v malej okrúhlej forme, priemer 25cm)

250g celozrnných sušienok

50g kešu orieškov

140g masla


Plnka

500g mascarpone

250g tvaroh

200g kyslej smotany

3 celé vajíčka

1 žltok

citrónová kôra

med

biela čokoláda

kokosový olej

mrazené ovocie na dotvorenie

Postup

Sušienky a kešu oriešky pomelieme v mlynčeku na orechy, prípadne rozmixujeme v kuchynskom robote. Maslo roztopíme, pridáme k sypkej zmesi a vymiesime na pevnú hmotu, ktorá bude trošku lepkavá. Tortovú formu, ja používam s priemerom 25cm, vystelieme papierom na pečenie a postupne na spodok natlačíme vytvorenú zmes. Aby sa vám lepšie urovnávala vo forme, odporúčam si do pohára nabrať teplú vodu a ňou si navlhčiť prsty. Takto pripravené cesto pečieme v rúre, ktorú sme si vopred predhriali na 180 stupňov. Pod cesto odporúčam umiestniť misu s vodou, čo nám zabezpečí, že sa cesto zbytočne nevysuší. Pečieme 10 minút, následne vyberieme a necháme trošku vychladnúť, rúru nevypíname.

Vo vodnom kúpeli si rozpustíme bielu čokoládu s lyžicou kokosového oleja, ktorú následne necháme vychladnúť, aby nebola úplne horúca, ale pritom ostala stále tekutá. Zatiaľ mixérom vymiešame do hladka mascarpone, tvaroh, kyslú smotanu a vajíčka. Do pripravenej zmesi pridáme cirtrónovú kôru, med podľa chuti a roztopenú bielu čokoládu. Zmes dôkladne premiešame a vylejeme na vychladený korpus. Dáme nazad do rúry a pečieme ešte približne 30 minút (pričom rúru neotvárame, nakoľko by koláč spľasol). Po tomto čase koláč skontrolujeme. Ak je hotový mal by mať pevné okraje a v strede by sa mal triasť podobne ako huspenina. Po upečení necháme pomaly vychladnúť v otvorenej rúre a následne ešte dáme stuhnúť aspoň na 3 hodiny do chladničky, najlepšie ale do rána.

 

Z mrazeného ovocia a medu si na panvici pripravíme zmes, ktorou následne prelejeme koláčik pred podávaním. Dobrú chuť :-) 

Ďalšie články