Makovník bez múky

31.01.2019


Dnes som si pre vás pripravila recept na jednoduchý, svieži makovník, ktorý je vhodnou alternatívou pre všetkých milovníkov makových závinov. Koláčik je bez múky a cukru a vďaka jablkám je šťavňatý.

U mňa sa stal najmä obľúbenou súčasťou sladkých raňajok, nakoľko výborne nahradí kupovaný makovník. Navyše nielen, že famózne chutí, ale dodá aj množstvo energie. 

Potrebujeme

  • 150 g mletého maku
  • 1 jemný tvaroh (používam bezlaktozový)
  • 3 väčšie jablká
  • 3 vajíčka
  • med
  • škorica
  • sóda bikarbóna (kypriaci prášok)

Postup

Oddelíme žĺtka od bielkov a žĺtka a med (podľa chuti, minimálne jedna lyžica na jedno vajíčko) vyšľaháme do penista. Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Do žĺtkovej hmoty postupne pridáme jablká, tvaroh, škoricu, mak a lyžičku sódy bikarbóny (polovicu prášku do pečiva). Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý následne jemne zamiešame do zvyšnej hmoty. Cesto nalejeme do tortovej formy, ideál 20-24 cm, ktorú vymastíme kokosovým olejom. Pečieme pri teplote 180 stupňov, približne 35-40 minút. Ak sa vám koláčik zdá byť málo sladký či suchý, môžete ho po upečení potrieť kvalitným, domácim džemom, avšak vďaka jablkám je dostatočne šťavnatý a ďalšie dotváranie nutne nevyžaduje :-) .